Çoklu küresel siyaset
Yarın, ülkemizin Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor şeklinde açıklama yaparak yaşanan kış koşullarını önceden haber veren Meteoroloji günümüz politik olaylar için de ilham veriyordu.
Bölgesel olarak yaşanan politik olaylar küresel politik akımlarından bağımsız değil.
Barış süreci sonrası son Hakkâri olaylarından bugünün gündeminin birinci maddesi olan Hizmet merkezli olaylara kadar her biri uluslararası siyasetin bir parçası.
Nasıl ki Yeni Türkiye bundan bağımsız düşünülemezse.
Küresel sistem, dünyayı daha iyi yönetmek için yazılımlarını daima güncelliyor.
Gerekli testler ve pilot uygulamalar tamamlandıktan sonra yeni verdiyonları piyasaya sürüyor.
Bugün Pentagon kaynaklı yeni dünya düzeninin küresel yazılımı ortadoğu nedeniyle büyük sorunlar yaşıyor.
Bugün, Birleşik Devletlere başka bir yazılım önerdiği anlaşılan Amerikan şahinleri lobisi bu sorunu fırsat bilerek rakiplerini dize getirmeye çalışıyor.
Programın Ortadoğuya çözüm sunamayacağını, sistemin ana mantığının hatalı olduğunu vurguluyorlar.
Bunu ispat etmek için de Arap Baharını daha fazla kirletmeye, itibarsızlaştırmaya ve kilitlemeye çalışıyorlar.
Tunusta suikastlar ve bürokratik vesayetlerle, Libyada iç karışıklıklarla, Mısırda meşru bir yönetime karşı askeri bir darbeyle, Suriyede kendi elleriyle var ettikleri El Kaide tipi terör ekiplerini öne çıkararak, Türkiyede de demokratik İslami sisteme alternatif olabilecek bütün parametreleri devreye sokarak bunu gerçekleştirmeye çalışıyorlar.
İslam ülkelerindeki olayların hiç biri diğerinden o da uluslararası siyasetten bağımsız görülmemeli.
Olaylar, Atlantikten gelerek Ortadoğu coğrafyasının tamamını etkisi altına alan politik bir hava dalgasının tesiri altında gerçekleşiyor.
Küresel politik dalganın bir tek amacı var, organik yapıların tamamını işlevsiz hale getirmek.
Çünkü Ortadoğuda artık yok edildiği düşünülen organik iradenin toplumlar içinde capcanlı yaşadığı fark edildi.
Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine bölgemizin siyasal olayları Amerikadaki iç çatışmanın izlerini taşıyor.
Dünyayı hangi mantık esas alınarak yazılmış bir program ile idare etmeliyiz tartışması Amerika perspektifinde büyük bir ayrışmaya neden olmuş durumda, bunu saklayamıyorlar.
Araştırmacı yazar Aytunç Altındalında aktardığı Hillary Clintonun çok özel bir toplantıda açıkladığı söylenen Holistic (ülkeleri kendi kaderleriyle baş başa bırakıyormuş gibi yaparak vesayet etme) mantığı ışığında kurulan bir yazılımla mı, yoksa Bush çizgisinin devamı olan Haçlı ruhu ara yüzüyle arkadaki Siyonist maskeyi perdeleyen eski BOP yazılımıyla mı? Obama mı Bush mu?
Türkiyede ve Ortadoğuda yaşanan olaylar Holistic yazılımını öneren gücün (Obamacılığın, güvercinlerin) elini zayıflattı.
Büyük bir gururla hazırlanan projelerin arzu edildiği gibi işlememesinin, en çok Amerikanın güvercin kanadı entelektüellerini derinden sarsmış olacağını tahmin ediyoruz.
Belli ki Recep Tayyip Erdoğan ve Muhammed Mursi’nin yeni bir devlet tasarlayabilecekleri proje masasında hiç konuşulmamış.
Bu olaylar süreci galiba, Erdoğan ve Mursiyi de bir yol ayrımına getirdi.
Satranç tahtası üzerinde nasıl bir yeni oyun kuracaklar?
Gözlüyor ve inanıyoruz ki her iki liderin vereceği her karar kendi milletinin çıkarını esas alacaktır.
Tetikçilerini kullanarak İslam ümmetinin üç yüreğinin ikisinde Türkiyede ve Mısırda pozisyon üstünlüğü elde eden Bush, NeoCon ve İsrailci çizgiye karşı yeni bir siyaset modeli devreye sokmak iyi olabilir.
Çünkü Atlantik, ümmeti dikkate almayarak yapılan her yazılımın istendiğinde işlevsizleştirilebileceğini gördü.
Rusya Suriyede süper güç olduğu için değil, en azından oyunu bozarım diyerek avantaj elde etmedi mi?
Görünen o ki, Türkiye’deki olaylar kendiliğinden asla durmayacak. Biri gündemden düşse bile diğerini devreye sokacaklar.
Kökü dışarıda olduğu her halinden belli olan olayları sadece iç siyasi yöntemlerle engellemeye çalışmak bataklıkta sinek avlama metaforunu hatırlatıyor.
Yeni Türkiyenin inşa sürecini tamamlamak, yeni ve sivil Anayasa yapımını daha fazla geciktirmemek için küresel platformda çoklu siyaset yapılmalı.
İç çatışmaların devamlılığı, yoğunluğu ve sıcaklığı; zengin küresel siyaset tarzını uygulamanın önüne perde çekmemeli ya da ihmal edilmesine sebep olmamalı.
Unutulmamalı ki Türkiyede artık bir biz var!
Küresel masada o Bize ait bir de sandalye var.
Türkiye oyun kurucu değil belki ama kendine rağmen hareket edilemeyeceğini de göstererek maceraperest lobilere dış baskı uygulayabilir.
Bu çerçevede şartlar neler gerektirir, karar tabi ki öncülerin ve kurucu kadroların.
omeraltass@gmail.com
twitter.com/omraltas